DIY
Bind en vacker krans av kål
Kreativt, hållbart och snällt mot vår jord. Floristen Sara-Lisa Ludvigsson visar hur du gör julens vackraste krans.
När julen är över bjuds småfåglarna på fest. Den generösa kransen som är fylld med äpplen, kål och havre kan du lägga ut i trädgården eller balkongen när höst- eller julmiddagen är över.
Du behöver
- Halmstomme
- Natursnöre
- Tandpetare
- Grillpinnar
- Grönkål, brysselkål, små röda äpplen, rosor, nypon och havre
- Sax och sekatör
Gör så här:
1. Linda grönkål runt halmstommen. Låt kålen sticka upp här och där.
2. Sätt tandpetare i brysselkålen och halva grillpinnar i äpplena. Stick in dem i halmstommen.
3. Stick in vattenrör där du vill dekorera med färska snittblommor.
4. Stick in nyponkvistar och havrestrån som får peta ut över kanten på kransen.
5. Om du vill kan du dekorera med ljus. Köp skafttråd i din blomsterbutik, värm den och pressa in den i änden på ljuset så blir det som små ben som kan stickas in i halmstommen. Du kan också be butiken skafta, många säljer fina kvalitetsljus. Kom ihåg att aldrig lämna tända ljus i din krans!
6. Förläng hållbarheten genom att duscha kransen med sprejflaska, stoppa den i plastpåse och lägg i kylen över natten.
7. Servera kransen till fåglarna när julen är över. Eller koka och ät brysselkålen och riv äpplena i en sallad.